WTW

WTW staat voor 'Warmteterugwinning' en is dé oplossing om optimaal gebruik te maken van de warmte die er al is. In een woning of bedrijfspand gaat minder warmte verloren wanneer je gebruik maakt van warmteterugwinning. Het zorgt voor een beter klimaat, een behaaglijke warmte in een ruimte en bespaard energiekosten. Het rendement kan oplopen tot wel 90%.

Hoe werkt het? 
Het WTW systeem voert vuile lucht en blaast schone, warme lucht terug in de ruimte. Door middel van een warmte wisselaar wordt koude aanvoer voorverwarmd met de warme afvoer. De koude lucht warmt op zonder gebruik te hoeven maken van gas of elektriciteit. 

WTW is beschikbaar in twee varianten:

 • Uit lucht
 • Uit water

WTW1

WTW uit lucht

Itho Daalderop

Set_itho

Itho Daalderop beschikt over een uitgebreide lijst van warmteterugwinunits (WTW-units), die variëren in capaciteit en toepassing. De HRU ECO 200 bijvoorbeeld is een compacte en eenvoudig te installeren unit met een capaciteit van 200 m³/h bij 100 Pa. De WTW-unit is uitermate geschikt voor kleine en enkele ruimtes, zoals appartementen, zorginstellingen en studio’s. De HRU ECO 300, HRU ECO 350 en HRU 400 zijn geschikte oplossingen voor woonhuizen. De HRU 400 heeft een capaciteit van van wel 400 m³/h bij 200 pascal. De unit is dus zeer krachtig en uitermate geschikt voor grotere woningen. Alle units garanderen een hoog rendement, variërend van 87,03% tot en met 91,2%. 

Door middel van een RFT afstandsbediening regel je eenvoudig je ventilatie. De draadloze regelaar zorgt voor nog meer gebruikscomfort en maakt een eenvoudige bediening van het ventilatiesysteem mogelijk. Dankzij de toevoeging van intelligente sensoren, zoals een CO2-sensor en zonekleppen, wordt het ventileren nog slimmer en volledig automatisch geregeld. Dankzij deze oplossing zijn vele vraaggestuurde ventilatieoplossingen te realiseren. 

Aanbevolen producten

Leindingsysteem

Ubbink Aerfoam

Aerfoam is een tijdbesparende oplossing die voldoet aan de hoogste eisen. Op plekken waar condensvorming optreedt en bij leidingen en kanalen die je normaal wilt na-isoleren, bewijst Aerfoam zijn waarde. Denk aan de kanalen rondom de ventilatie-unit en de doorvoeren naar buiten.

Daarnaast voorkom je met Aerfoam warmteverliezen. Je past het toe in onverwarmde ruimtes en als er grote afstanden overbrugd worden. Zo verbeter je zowel de akoestiek als het rendement van de installatie.

Aerfoam_installatie3

Compleet en eenvoudig te installeren

Aerfoam is een geïsoleerd leidingsysteem. Het complete programma bestaat uit:

 • Geïsoleerde kanalen in de maten 125, 150, 160, 180 en 200 mm
 • Bochten variërend van 15° tot 90°
 • T-stukken van 45° en 90°
 • Koppelstukken
 • Wandbeugels
 • Gevelkappen

Koppelen zonder gereedschap
Met het koppelstuk verbind je de kanalen met andere hulpstukken uit het Aerfoam assortiment. Gereedschap of tape is niet nodig. Aerfoam heeft een mechanische verbinding, een trekband om de kanalen aan te sluiten en te fixeren. Zowel bij montage, reinigen als demontage ondervind je de voordelen van deze handige verbinding. 

Datasheets

Ubbink Ventus

Universele aan- en afvoer van ventilatielucht

Nooit meer een ventilatieafvoeren die uit het lood staat! De nieuwe Ventus dakdoorvoer heeft een traploze afstelling, waardoor je de afvoer altijd recht op het dak plaatst.

De Ventus is universeel toepasbaar; geschikt voor zowel platte als hellende daken, alle soorten dakpannen én alle soorten WTW-toestellen. Daarnaast wordt de Ventus geleverd in alle gangbare kanaalmaten (150, 160, 180 en 200 mm) en is het een complete oplossing inclusief indekdeel en glijschaal of plakplaat.

ventus

WTW uit water

Easy Drain douche WTW

Tijdens het douchen gaat veel warm water direct verloren in het riool. Het Easy Drain WTW systeem zorgt ervoor dat de warmte energie van het afgevoerde douchewater via een dubbelwandige spiraal wordt overgedragen aan koud leidingwater. Het voorverwarmde water wordt vervolgens naar de CV-ketel/boiler of direct naar de (thermostatische) mengkraan van de douche geleid. Met het Easy Drain WTW systeem wordt geld bespaard door verlaging van de stookkosten. Het Easy Drain systeem is eenvoudig in te bouwen en te onderhouden. Door de Easy Drain® Multi techniek is het WTW systeem eenvoudig te koppelen aan Easy Drain® Multi douchegoten en de meeste doucheputten uit de Aqua serie.

Te koppelen aan Easy Drain-douchegoten en -putten

Door de Easy Drain® Multi techniek is het WTW-systeem eenvoudig te koppelen aan Easy Drain® Multi douchegoten en de meeste doucheputten uit de Easy Drain Aqua-serie. Alle douchegoten en doucheputten met de Multi-techniek zijn draaibaar en in hoogte verstelbaar, waardoor een grote mate van inbouwvrijheid verkregen wordt.

Voordelen Multi Drain WTW:

Geschikt voor alle Easy Drain® Multi-douchegoten (dus in diverse lengtes leverbaar)

 • Geschikt voor Easy Drain® Aqua-doucheputten (voorzien van de Multi-techniek)
 • Rendement ruim 31%
 • Besparing van gemiddeld 35 m3 gas per persoon per jaar
 • Zeer eenvoudig in installatie en onderhoud
 • Goed geprijsd 

Technea douchegoot-WTW

Een douchegoot-wtw is een slimme investering bij het aanleggen van een nieuwe badkamer. Deze goot heeft namelijk een geïntegreerde warmtewisselaar waardoor je tijdens iedere douchebeurt energie en CO² bespaart en euro’s voordeliger uit bent. Door de technologie warmteterugwinning uit warm douchewater wordt restwarmte uit warm (afval) douchewater benut. Met die restwarmte wordt het water op de koude poort van de douchemengkraan voorverwarmd. Een gasgestookte cv-ketel of bijv. warmtepomp hoeft zo minder heet water te leveren voor de gewenste douchetemperatuur.

VOORDELEN DOUCHEGOOT-WTW

 • Dagelijks energie besparen
 • Minder CO² uitstoot bij een gasketel
 • Meer comfort bij een warmtepomp
 • Interessante bijdrage voor de EPC/BENG indicator 2

Technea douchepijp-WTW

De douchepijp-wtw is een buisvormige, koperen warmtewisselaar die tegenwoordig opgesloten zit in een PVC-U buitenmantel. De techniek onttrekt de restwarmte uit het warme afvalwater wat anders rechtstreeks naar het riool stroomt. Afhankelijk van de situatie kun je kiezen voor een douchepijp-WTW.

VOORDELEN DOUCHEPIJP-WTW

 • Bespaar circa 100-200m³ gas per jaar
 • Verlaagt de CO²-uitstoot
 • Langer warm tapwater voor handen
 • Verbetert het energielabel
 • Geen hulpbron of elektriciteit nodig
 • Onderhoudsvrij/zelfreinigend
 • Snelle terugverdientijd

Meer verduurzaming

Wil je meer lezen over duurzaam renoveren? Hieronder kun je doorklikken naar een ander facet.

Vragen & advies

Heb je vragen over een onderwerp of een product? Bezoek dan één van onze vestigingen of neem contact op met onze binnendienst. 

Copyright © 2022 Vihamij Handel B.V.